5 fabels over levensverzekeringen

Levensverzekeringen spelen een belangrijke rol in het beschermen van jouw financiële toekomst en die van je gezin. Het doel van levensverzekeringen is om stabiliteit te bieden in het geval van overlijden of een andere levensgebeurtenis, zoals arbeidsongeschiktheid of een ernstige ziekte.

Ondanks het belang van levensverzekeringen, zijn er nog steeds veel misvattingen over dit onderwerp. Dit zorgt ervoor dat mensen terughoudend zijn om er een af te sluiten. Hier zijn vijf veelvoorkomende fabels over levensverzekeringen, die absoluut niet kloppen.

Fabel 1: levensverzekeringen zijn alleen nodig voor kostwinners

Veel mensen denken dat levensverzekeringen alleen nodig zijn voor kostwinners, maar dat is niet het geval. Levensverzekeringen zijn belangrijk voor iedereen die financieel afhankelijk is van jou. Als je een partner, kinderen of andere afhankelijke familieleden hebt, dan kan een levensverzekering hen beschermen als je onverwachts komt te overlijden.

Fabel 2: levensverzekeringen zijn te duur

Het is belangrijk om te praten met je verzekeringsmakelaar om te zien welke opties er zijn bij de diverse aanbieders op de verzekeringsmarkt en wat past binnen jouw budget. Zo zijn er overlijdensverzekeringen, die enkel tussenkomen bij plots overlijden, de zogenaamde “sudden death” verzekeringen, waarmee je al aanzienlijke bedragen kan verzekeren voor een relatief beperkte premie. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de zogenaamde “levenslange overlijdensdekkingen”, die altijd uitbetalen, ongeacht welke leeftijd het slachtoffer heeft en wat ook de oorzaak van het overlijden is.

Fabel 3: je kunt beter wachten tot je ouder bent om een levensverzekering af te sluiten

Het is niet altijd een slimme keuze om te wachten tot je ouder bent om een levensverzekering af te sluiten. Als je op jongere leeftijd een levensverzekering afsluit, zijn de premies meestal lager en ben je beter beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen. De impact bij een overlijden in een jong gezin is meestal ook veel dramatischer. Plots zit je alleen met de kosten voor de opgroeiende kinderen en de lopende leningen,  die niet werden ingedekt door een zogenaamde schuldsaldoverzekering. De noodzaak voor een overlijdensdekking in een jong gezin is dan ook veel  belangrijker en de premies worden daarenboven steeds duurder, naarmate je ouder wordt.

Fabel 4: je hebt alleen een levensverzekering nodig als je kinderen hebt

Deze fabel kunnen we opnieuw ontkrachten. Ook als je geen kinderen hebt, kan een levensverzekering nog steeds nuttig zijn. Als je bijvoorbeeld een partner hebt die financieel afhankelijk is van jouw inkomen, kan een levensverzekering helpen om hen te beschermen in geval van jouw overlijden.

Fabel 5: je hoeft niet na te denken over je levensverzekering als je er eenmaal een hebt afgesloten

Een van de meest voorkomende misvatting is dat je niet meer hoeft na te denken over je levensverzekering zodra je er eenmaal een hebt afgesloten. Dat klopt niet, want het is juist erg belangrijk om regelmatig te evalueren of je nog steeds voldoende dekking hebt en of de voorwaarden van je polis nog steeds passen bij jou.

Het is cruciaal om de juiste informatie te hebben wanneer je besluit om een levensverzekering af te sluiten. Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen over de verschillende opties die beschikbaar zijn en welke het beste bij jouw situatie past. Met de juiste dekking kun je ervoor zorgen dat jouw gezin financieel beschermd blijft als er iets met jou gebeurt.

Terug naar overzicht