Hoeveel brengt pensioensparen op?

We bevinden ons momenteel in een tijdperk van veranderingen en onzekerheden. Ook als het gaat om onze pensioenen, lezen we continu persberichten over de onbetaalbaarheid van ons huidig stelsel, naarmate de vergrijzing van de bevolking toeneemt. Wie in de toekomst financiële zekerheid wil hebben, zal beter zelf een extra spaarpotje opbouwen. Hoe eerder men hieraan begint, des te groter je toekomstig kapitaal. Je zou versteld staan van de kracht van samengestelde intrest op lange termijn.

De keuze uit twee formules

Er zijn twee mogelijkheden voor wie aan pensioensparen denkt. De eerste mogelijkheid is het kiezen voor een spaarverzekering, waarbij je kan rekenen op een basisrentevoet. Deze opbrengst kan worden aangevuld met een winstdeelname, naargelang de financiële resultaten van de verzekeraar. Bij deze formule zal het gespaarde kapitaal nooit dalen en kies je dus voor een grote zekerheid.

Een alternatieve keuze is het opteren voor een pensioenspaarfonds bij de bank of een tak23-beleggingsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij. Hier wordt jouw storting geïnvesteerd in een fonds met zowel obligaties als aandelen. Dit betekent dat het resultaat fluctueert met de financiële markten. Het hierboven getoond voorbeeld is gebaseerd op de opbrengst van ons pensioenspaarfonds over een lange periode, waarin ook heel wat turbulenties de financiële markten getroffen hebben.

Ontvang een fiscaal voordeel

Pensioensparen wordt fiscaal gestimuleerd, ongeacht welke optie je kiest. Wie jaarlijks 990 euro aan de kant zet, kan rekenen op een belastingvermindering van 30%. Dat voordeel wordt afgezwakt tot 25% voor wie tussen 990 euro en 1.270 euro spaart.

Hoe jonger je begint, hoe groter de opbrengst

Wanneer je op 20-jarige leeftijd begint met pensioensparen en een rendement van 6,5% behaalt, zou je tegen de pensioenleeftijd een kapitaal van ongeveer 240.000 euro kunnen opbouwen. Ook op 40-jarige leeftijd kan het nog steeds interessant zijn om te starten met pensioensparen, maar het verwachte eindkapitaal is dan wellicht minder, zo’n 56.700 euro. Belangrijk om te onthouden: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Hieronder vind je twee simulaties: de eerste simulatie betreft een persoon die op 20-jarige leeftijd begint met pensioensparen, terwijl de tweede simulatie gaat over iemand van 40 jaar die start met pensioensparen. Beide simulaties maken gebruik van verschillende rendementen. Het rendement van 6,5% komt overeen met dat van ons pensioenspaarfonds Metropolitan-Rentastro Sustainable Growth, waarvan het historisch rendement zelfs 7,57% bedraagt sinds de oprichting.

Simulatie 1: pensioensparen vanaf 20 jaar 

pensioensparen 20 jaar

Simulatie 2: pensioensparen vanaf 40 jaar

pensioensparen 40 jaar

Start nu met pensioensparen

Bouwen aan een financiële toekomst begint met slimme keuzes. Pensioensparen is niet alleen een verstandige investering, maar ook een belangrijke stap naar een zorgeloze oude dag. Als jouw nieuwsgierigheid verder reikt dan deze informatie en je meer wilt weten over het optimaliseren van jouw pensioenplan, staan wij klaar om je verder te helpen. Neem hier contact met ons op.

Terug naar overzicht