Laat je niet vangen door phishing

Laat je niet vangen door phishing 

Phishing of e-mailphishing is een techniek die cybercriminelen gebruiken om persoonlijke informatie of bankgegevens te stelen, of om je privé- of professionele computer te hacken. 

Ze doen zich voor als je bank, een merk of een legitieme organisatie en proberen je te benaderen via e-mail, sms … met valse berichten over bijvoorbeeld aanbiedingen voor mondmaskers, valse fondsenwerving, links naar valse nieuwssites enzovoort. 

Soms vragen ze je om een bijlage te openen of op een link te klikken. Als je dat doet, loop je het risico dat je malware (kwaadaardige software) downloadt waarmee hackers de controle over je computer krijgen of toegang krijgen tot je persoonlijke en financiële gegevens. 

Wat als je een verdachte e-mail of SMS krijgt? Enkele regels: 

  • Controleer de kwaliteit van het taalgebruik. Als het bericht doorspekt is met spellings-, grammatica- of interpunctiefouten, is het waarschijnlijk een poging tot phishing. 
  • De e-mail lijkt dringend te zijn. Phishingmails willen je direct in actie laten schieten. Je wordt gevraagd om op een link te klikken en/of onmiddellijk persoonlijke informatie te verstrekken. 
  • Je bent niet de rechtstreekse bestemmeling. Als je in kopie van een e-mail staat en de andere bestemmelingen niet kent, gaat het zeker om een poging tot phishing. 
  • Pas op voor vragen om persoonlijke informatie. Overheidsinstellingen of banken vragen je nooit via e-mail of sms om vertrouwelijke informatie, zoals de pincode van je bankkaart of identiteitskaart. Reageer dus nooit op dit soort berichten. 
  • Controleer het e-mailadres of de ingesloten link. Plaats je cursor op de link (zonder erop te klikken). In de linkerbenedenhoek van je scherm verschijnt de website waar de link naar leidt. Komt het adres overeen met het verwachte adres? Als de link niet naar een officiële site leidt, of als het een snelkoppeling is (link met maar enkele karakters, bv. ‘https://t.co/dzY5Kjn89’), dan gaat het vast en zeker om een phishingmail. Controleer de weergegeven domeinnaam. Alleen het domein is de echte website. Het domein is het woord dat staat vóór .be, .com, .eu of .org. 
  • Controleer de bijlagen. Als je de afzender niet kent en die een bijlage stuurt zoals *.doc, *.xls, *.ppt, *.bat, *.exe, *.com, is dat verdacht. Verwijder het bericht onmiddellijk. 

Als je twijfelt, denk dan twee keer na voor je op een link klikt of een bijlage opent. Als je een phishingbericht ontvangt, stuur dat dan onmiddellijk door naar verdacht@safeonweb.be. 

Verdachte links worden dan automatisch geblokkeerd en je voorkomt dat hackers nog meer slachtoffers maken. 

Laat je niet meer vangen! 

Terug naar overzicht